25.02.2020

Чому рослинна олія любить скляний посуд

На кожній кухні можна знайти не одну, а навіть кілька пляшок з олією. Цей продукт використовується щодня, на ньому смажать, їм заправляють салати. Тому господині люблять завжди тримати його під рукою, поруч з плитою. Але мало хто замислювався про те, як правильно зберігати цей рослинний продукт, щоб його корисні якості залишилися довше.

ЩО КРАЩЕ – СКЛО АБО ПЛАСТИК?

Пластикова тара стала зручним видом упаковки для соняшникової олії. Вона не сильно деформується, не розбивається при транспортуванні, вартість пластику досить низька.

Тому купуючи в магазині рослинне масло в пластиковій пляшці, не кожен покупець поспішає переливати його в інший посуд. Але чому ж компанії, які постачають нам елітні сорти оливкової олії, пропонують його купити в скляних пляшках? Хіба вони не звикли економити?
В Європі пляшка зі скла виступає традиційної тарою для будь-якого рослинного масла. Це пояснюється загальною європейською тенденцією ведення здорового способу життя і турботи про довкілля. Скло нейтрально стосовно продукту, не вступає з ним у реакцію і не виділяє шкідливих речовин. Саме тому скляна пляшка є найкращим варіантом для упаковки соняшникової, оливкової або іншої олії, так як надовго зберігає його якість.

ЯКОЮ ПОВИННА БУТИ ПЛЯШКА?

Це тільки на перший погляд здається, що пляшки для рослинної олії не мають ніяких особливостей, і продукт можна розливати в будь-яку скляну ємність. Подібна тара має свої особливості.
По-перше, ультрафіолетові промені для масла згубні, тому виробники розливають оливкову олію в непрозорі пляшки, оскільки вони не пропускають світло. Під впливом ультрафіолету продукт змінює хімічний склад, швидко стає гірким і втрачає характерний колір і смакові якості. Саме тому упаковка повинна бути з темного скла.

По-друге, під впливом повітря термін придатності масла швидко скорочується. Тому необхідно, щоб пляшки завжди закручувались або зачинялися щільно кришкою. Часто вони випускаються з темного скла з характерним розширенням шийки пляшки. У процесі використання повітря, що потрапляє в шийку, видає характерний звук «булькання».

КУПУЄМО В ПЛАСТИЦІ – ПЕРЕЛИВАЄМО В СКЛО

Але поки скляна тара є знаком якості та відносно високої ціни для українського покупця, а олію, розфасовану таким чином, використовують в основному для зовнішнього ринку. На прилавках наших магазинів ми можемо побачити тільки скляні пляшки дорогої елітної продукції іноземних виробників. Звичайна рослинна олія, яке використовується масово і у великій кількості, розливається як і раніше в звичайну пластикову тару. При виробництві виключається потрапляння кисню в пляшку, таким чином забезпечується збереження олії. Зберегти корисні властивості олії в домашніх умовах після відкриття пляшки досить легко, досить просто переливати його в скляний посуд відразу після відкриття пластикової пляшки. А ще простіше – купувати масло в філпаках, використовуючи красиві скляні пляшки для зручного користування та тривалого зберігання.