03.04.2020

Майонез: що правда, шо міф?

Руйнівники міфів на варті правди!

Чи багато у майонезів жирів та калорій?
Насправді жиру в майонезі навіть менше, ніж в соняшниковій або в оливковій олії, які в нашому уявленні пов’язані зі здоровим харчуванням. Рослинна олія – це майже 100% жиру. А в майонезі кількість жиру становить лише 55-80%. Те ж саме відноситься і до калорійності. Калорійність майонезу нижче, ніж калорійність рослинного масла: 680 проти 880 ккал на сто грамів. Річ у тому, що для заправки салатів нам потрібно більше майонезу, ніж рослинного масла, до того ж, майонез смачніший. Таким чином, ризик “перебрати” калорії визначається не самим майонезом, а надмірним його вживанням.
Чи корисні жирі у складі майонезу?
Оскільки майонез зроблений на основі рослинних олій (частіше – соняшникової) – від них і залежить вплив на здоров’я майонезних жирів. Це безпечні жири, що містять корисні ненасичені жирні кислоти. Також, всупереч поширеній думці, майонез не містить трансжири. Трансжири надають продукту тверду консистенцію (згадуємо маргарин) і додаються в випічку, чіпси, кондитерські вироби. Відсутність трансжирів в майонезі підтверджують і періодично проводяться експертизи.
Чи містить майонез холестирин?
В звичайному майонезі 42 мг холестерину на 100 грамів, в яйцях – 373 мг, у вершковому маслі – 215 мг, а м’ясі – 73 мг на 100 грам.
Чи натуральні інші складові майонезу?
Сіль. При заправці майонезом солити блюдо не потрібно, тому ми не додаємо, а просто замінюємо сіль з сільнички на сіль з майонезу.
Цукор. Приблизна кількість цукру в майонезі: 1-4%. Навіть якщо взяти максимальні 4%, то з однією столовою ложкою майонезу ви отримаєте всього лише 1 грам цукру.
Крохмаль. Якщо вибирати якісний майонез з жирністю 67% та більше, а не полегшений варіант, крохмалю в ньому немає зовсім (уважно вивчайте склад).
Оцет. Багато виробників зараз повністю або частково замінюють оцет лимонним соком. Втім в тому чи іншому вигляді ми споживаємо оцет без шкоди для здоров’я! Знову ж – в помірних дозах!
Харчові добавки. Те ж саме – з численними Е (консервантами, барвниками, ароматизаторами): просто шукайте майонез без них.

Чи краще готувати майонез самостійно?
Насправді сирі яйця в домашньому майонезі – це певний ризик зараження сальмонельозом. У промисловому майонезі такий ризик зведений до мінімуму: пастеризація яєчного порошку знищує збудників цього захворювання.

Таким чином, якщо вибирати якісний майонез з правильними інгредієнтами (рослинна олія, яйця, лимонний сік чи оцет, гірчиця, сіль) і підходити до його вживання розумно (пару раз в тиждень в кількості 1-2 столові ложки в день), то лише – на здоров’я! Життя смачніше, вкус яскравіше!